Combhairle Cathrach Chorcai
Cork City Council

Halla na Cathrach, Corcaigh - City Hall, Cork - T12 T997

Orla & Edward Shaw
6 Larchfield Close

Commons Road

Cork

27" September 2021

RE: R682/21- Section 5 Declaration
Property: 6 Larchfield Close, Commons Road, Cork

Dear Sir/Madam,

With reference to your request for a section 5 Declaration at the above named property, I wish
to advised and having regard to —

e Sections 2, 3 and 4 of the Planning and Development Act 2000 (as amended), and
e Articles 6, and 9 of the Planning and Development Regulations 2001 (as amended),

It is considered that proposed extension / sunroom Is Development and is Not Exempted
Development.

Yours faithfully,

oy B

Kerry Bergin

Assistant Staff Officer

Community, Culture and Placemaking
Cork City Council

We are Cork.




PLANNER’S REPORT Cork City Council
Ref. R682/21 et
Application type Section 5 Declaration

Description Is extension / sunroom at no. 6 Larchfield Close an exempted development
Location 6 Larchfield Close, Commons Road, Cork

Applicant Orla & Edward Shaw

Date 27/09/2021

Recommendation Is Development and Is Not Exempted Development

In this report ‘the Act’ means the Planning and Development Act 2000 (as amended) and ‘the Regulations’
means the Planning and Development Regulations 2001 (as amended), unless otherwise indicated.

1. Requirements for a Section 5 Declaration
Section 5(1) of the Planning and Development Act 2000 as amended states,

5.—(1) If any question arises as to what, in any particular case, is or is not development or is or is not
exempted development within the meaning of this Act, any person may, on payment of the prescribed fee,
request in writing from the relevant planning authority a declaration on that question, and that person
shall provide to the planning authority any information necessary to enable the authority to make its
decision on the matter.

The requirements for making a section 5 declaration are set out in the Act.

2. The Question before the Planning Authority
In framing the question to the planning authority, the applicant states in Q2 of the application form:

Is extension / sunroom at no. 6 Larchfield Close an exempted development

The following additional details have been provided on the application form:

Proposed focation back garden

It will have a standard A frame roof, 3 ft lower than existing structure
7ft from boundary wall
Enclosed drawings of existing house done in 2006 to help

|

|

3. Site Description
The property in question is a single detached dwelling accessed via a driveway that runs between no. 5
Larchfield Close and Lothlorien, a two-storey infill dwelling.

The footprint of the subject dwelling is rectangular. The front door is on the southern elevation, facing
the driveway. The house does not appear to have been previously extended. There is a small shed to the
west of the house.

4. Planning History
07/32210 Construction of an extension to the front, side and rear of existing dwelling

Outcome Granted 04/10/2007

| note that this grant of permission does not appear to have been implemented.
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Section 5 Declaration - Planner’s Report continued

5. Legislative Provisions

5.1 The Act

Section 3(1),
In this Act, “development” means, except where the context otherwise requires, the carrying out of
any works on, in, over or under land or ‘the making of any material change in the use of any structures
or other land’

Section 4(2),
Section 4(2) provides that the Minister may, by regulations, provide for any class of development to be
exempted development. The principal requlations made under this provision are the Planning and
Development Regulations 2001-2013.

Section 5(1),
(See section 1 of this report)

Section 177U (9) (screening for appropriate assessment)
In deciding upon a declaration or a referral under section 5 of this Act a planning authority or the
Board, as the case may be, shall where appropriate, conduct a screening for appropriate assessment
in accordance with the provisions of this section.

5.2 The Regulations
Article 9 (1)

Development to which article 6 relates shall not be exempted development for the purposes of the Act

(a) (i) if the carrying out of such development would... contravene a condition attached to a
permission under the Act or be inconsistent with any use specified in a permission under the Act,

(a) (viii) consist of or comprise the extension, alteration, repair or renewal of an unauthorised
structure or a structure the use of which is an unauthorised use,

SCHEDULE 2, ARTICLE 6, PART 1, Exempted Development — General

Column 1
Description of Development

Column 2
Conditions and Limitations

Development within the curtilage of a house
CLASS 1
The extension of a house, by the

canstruction. or_erection.of an—extoncion

1. (a) Where the house has not been extended previously, the floor area of any
such extension shall not exceed 40 square metres.
{b) Subject to paragraph (a), where the house is terraced or semi-detached, the

(including a conservatory) to the rear of the
house or by the conversion for use as part of
the house of any garage, store, shed or
other similar structure attached to the rear
or to the side of the house.

Bl o £ 3 1 e —
Heef-area-ot-any-extensionabove-ground-evetshatt-not-exceed 12 square—|

metres.
(c) Subject to paragraph (a), where the house is detached, the floor area of any
extension above ground level shall not exceed 20 square metres.

2. (a) Where the house has been extended previously, the floor area of any such
extension, taken together with the floor area of any previous extension or
extensions constructed or erected after 1 October 1964, including those for
which planning permission has been obtained, shall not exceed 40 square
metres.

(b) Subject to paragraph (a), where the house is terraced or semi-detached and
has been extended previously, the floor area of any extension above ground
level taken together with the floor area of any previous extension or
extensions above ground level constructed or erected after 1 October 1964,
including those for which planning permission has been obtained, shall not
exceed 12 square metres.

(c) Subject to paragraph (a), where the house is detached and has been extended
previously, the floor area of any extension above ground level, taken
together with the floor area of any previous extension or extensions above
ground level constructed or erected after 1 October 1964, including those
for which planning permission has been obtained, shall not exceed 20
square metres.

3. Any above ground floor extension shall be a distance of not less than 2 metres
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Section 5 Declaration - Planner’s Report continued

from any party boundary.

4. (a) Where the rear wall of the house does not include a gable, the height of the
walls of any such extension shall not exceed the height of the rear wall of
the house.

(b) Where the rear wall of the house includes a gable, the height of the walls of
any such extension shall not exceed the height of the side walls of the
house.

(c) The height of the highest part of the roof of any such extension shall not
exceed, in the case of a flat roofed extension, the height of the eaves or
parapet, as may be appropriate, or, in any other case, shall not exceed the
height of the highest part of the roof of the dwelling.

5. The construction or erection of any such extension to the rear of the house
shall not reduce the area of private open space, reserved exclusively for the
use of the occupants of the house, to the rear of the house to less than 25
square metres.

6. (a) Any window proposed at ground level in any such extension shall not be less
than 1 metre from the boundary it faces.

(b) Any window proposed above ground level in any such extension shall not be
less than 11 metres from the boundary it faces.

(c) Where the house is detached and the floor area of the extension above ground
level exceeds 12 square metres, any window proposed at above ground
level shall not be less than 11 metres from the boundary it faces.

7. The roof of any extension shall not be used as a balcony or roof garden.

6. ASSESSMENT

It should be stated at the outset that the purpose of this report is not to determine the acceptability or
otherwise of the proposal at this location in respect to the proper planning and sustainable development
of the area, but rather whether or not the matter in question constitutes development, and if so falls
within the scope of exempted development.

6.1 Development
The first issue for consideration is whether or not the matter at hand is ‘development’.

‘Development’ as defined in the Act (3)(1) comprises two possible chief components: ‘the carrying out of
any works on, in, over or under land’, or ‘the making of any material change in the use of any structures or
other land’. In order to ascertain whether or not the subject use is considered to be development as so
defined, consideration must first be given to whether any works on, in, over or under land have or will be

carried out, and secondly to whether any material change in the use of any structures or other land have
or will take place

‘Works” is defined in section 2(1) of the Act as ‘the carrying out of any works on, in, over, or under land’
including ‘any act or operation of construction, excavation, demolition, extension, alteration, repair or
renewal, and in relation to a protected structure or proposed protected structure, includes any act or
operation involving the application or removal of plaster, paint wallpaper, tiles or other material to or
from the surfaces of the interior or exterior of a structure. .

I consider that the proposed extension / sunroom constitutes development.

6.2 Exempted development

The next issue for consideration is whether or not the matter at hand is exempted development. | note
the exemption set out under Class 1, Schedule 2 of the Planning and Development Regulations 2001 (as
amended). This includes an exemption for a rear extension to a dwelling of up to 20m?2.

No plans of the proposed development have been provided. A site plan does however indicate that the
extension will be to the eastern facade of the house.
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Sectlon B Declaration ~ Planner's Report continued

Normally | this report would request that further information be requested to confirm that the proposal
accords with the limitations set out in Column 2 of this exemption class. In this instance however |
consider that the proposed development does not accord with Column 1 and requesting further
information would be futile. This is because the extension is proposed for the eastern ‘side’ of the house
where the southern elevation is the ‘front’ and the northern elevation is the ‘rear’.

The proposal therefore is not an extension to the rear of the house, does not comply with the description
set out in Column 1 and therefore can not avail of this exemption.

7. ENVIRONMENTAL ASSESSMENT

7.1 Screening for Environmental Impact Assessment

Having regard to the contents of Article 103 (as amended by Article 14 of the Planning and Development
{Amendment) (No 3} Regulations 2011) and Schedule 7 of the Planning and Development Regulations
2001 (as amended) it is considered that the proposed development by reason of its nature, scale and
location would not be likely to have significant effects on the environment. Accordingly, it is considered
that an environmental impact statement is not required o be submitted.

7.2 Screening for Appropriate Assessment

Section 177U (9} of the Act requires planning authorities to screen applications for a section 5 declaration
for appropriate assessment. The provisions of ‘the Habitats Directive, the Appropriate Assessment
Guidelines for Planning Authorities 2009 (revised 2010} and the Act are noted. The relevant European
sites are the Cork Harbour SPA (site code 004030) and the Great Island Channel cSAC (site-code 001058).
Having regard to the location of the proposed development site relative to these European sites and
related watercourses and to the nature and scaie of the proposed development it is considered that the
proposed development would not affect the integrity of the European sites referred to .above.
Accordingly, it is considered that appropriate assessment is not required.

8. Conclusion
The question has been asked::

Is extension / sunroom at no. 6 Larchfield Close an exempted development

Having considered the particulars submitted with the application and the relevant legislation as set out

above, it is considered that the proposed altered layout is development and is not exempted
development

9. RECOMMENDATION
In view of the above and having regard to —

e Sections 2, 3 and 4 of the Planning and Development Act 2000 {as amended), and

* Articles 6, and 9 of the Planning and Development Regulations 2001 (as amended),

It is considered that proposed extension / sunroom Is Development and is Not Exempted Development.

Martina Foley
Executive Planner
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COMHAIRLE CATHRACH CHORCAI i

CORK CITY COUNCIL

y ! Jf‘ :‘ :»".
Strategic Planning & Economic Development Directorate, R-Phost/E-Mail gannlng@corkmtv ie
Cork City Council, City Hall, Anglesea Street, Cork. Fon/Tel: 021-4924564/4321

Lionra/Web: www.corkeity.ie

SECTION 5 DECLARATION APPLICATION FORM

under Section 5 of the Planning & Development Acts 2000 (as amended)

1. POSTAL ADDRESS OF LAND OR STRUCTURE FOR WHICH DECLARATION IS SOUGHT

b larchfield Close TAZREXE

Commons Road ,(oRic

2. QUESTION/ DECLARATION DETAILS

PLEASE STATE THE SPECIFIC QUESTION FOR WHICH A DECLARATION IS SOUGHT:

Sample Question: Is the construction of a shed at No 1 Wall St, Cork development and if so, is it
exempted development?

Note: only works listed and described under this section will be assessed under the section 5 declaration.

|5 kxtension /Suncoom.__ak  No b La(‘ch%e\d
Close an é’X@mnﬂ:ﬂd dev’elOnmonl:

ADDITIONAL DETAILS REGARDING-QUESTION/ W.ORKS/ DEVELORMENT:
AD

(Use additional sheets if required).

LYo pase& L ocalion Baock C;I'Prr“\o@n -

> T Lt Nave A standard AT
Yroame COOF 4 e Lo e than
Osé\%f@n(/.\ SHruckure.

, el €¢om bOLL.hd\cJQ_\_’/ wac U .

v Ekndosed AzrvLd NGz ©oC exasine . \nauwae.

done.  wn 2ok Ao elp.
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3. APPLICATION DETAILS

Answer the following if applicable. Note: Floor areas are measured from the inside of the external walls and

should be indicated in square meters (sq. M)

EX ) SHN&E / ProPoseo

(a) Floor area of existing/proposed structure/s

gb o tMm Y/ IGm*

(b) If a domestic extension, have any previous
extensions/structures been erected at this

for which planning permission has been
obtained)?

location after 1* October, 1964, (including those

Yes D

/
|

If yes, please provide floor areas. (sq m)

(c) If concerning a change of use of land and / or building(s), please state the following:

Existing/ previous use (please circle) Proposed/existing use (please circle)

4. APPLICANT/ CONTACT DETAILS

Name of applicant (principal, not agent):

Gela + Edwnrd  Shatd

CoOmmons
Corre

Applicants Address b L/P(E_dﬂ P’ldd C/\DE:'Q

el

Person/Agent actingon | Name:

behalf of the Applicant [ 5jqress:
(if any):

Telephone:

Fax:

E-mail address:

address)

Should all correspondence be sent to the above address?
(Please note that if the answer is ‘No’, all correspondence will be sent to the Applicant’s

5. LEGAL INTEREST

Please tick appropriate box to show applicant’s
legal interest in the land or structure

A. Owner /

B. Other

Where legal interest is ‘Other’, please state
your interest in the land/structure in question

If you are not the legal owner, please state the
name and address of the owner if available
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6. | / We confirm that the information contained in the application is true and accurate:

Signature: (‘_QL\C\ é} EcQJ)O:_Q& gl’aw
Date: 9\:} \\%Il D\O&.\

---------------------------------------------------- L T T T TR T T T R Py ey

ADVISORY NOTES:

The application must be accompanied by the required fee of €80

The application should be accompanied by a site location map which is based on the Ordnance Survey map
for the area, is a scale not less than 1:1000 and it shall clearly identify the site in question.

Sufficient information should be submitted to enable the Planning Authority to make a decision. If applicable,
any plans submitted should be to scale and based on an accurate survey of the lands/structure in question.

The application should be sent to the following address:

The Development Management Section, Strategic Planning & Economic Development
Directorate, Cork City Council, City Hall, Anglesea Street, Cork.

e The Planning Authority may require further information to be submitted to enable the authority to issue
the declaration.

e The Planning Authority may request other person(s) other than the applicant to submit information on the
question which has arisen and on which the declaration is sought.

e Any person issued with a declaration may on payment to An Bord Pleandla refer a declaration for review
by the Board within 4 weeks of the date of the issuing of the declaration.

* In the event that no declaration is issued by the Planning Authority, any person who made a request may
on payment to the Board of such a fee as may be prescribed, refer the question for decision to the Board

Withifl 4 weeks of the date that a declaration was due to be issued by the Planning Authority.

The application form and advisory notes are non-statutory documents prepared by Cork City Council for the
purpose of advising as to the type information is normally required to enable the Planning Authority to issue a
declaration under Section 5. This document does not purport to be a legal interpretation of the statutory
legislation nor does it state to be a legal requirement under the Planning and Development Act 2000 as
amended, or Planning and Development Regulations 2001 as amended.

DATA PROTECTION
The use of the personal details of planning applicants, including for marketing purposes, may

be unlawful under the Data Protection Act 1988-2003 and may result in action by the Data
Protection Commissioner against the sender, including prosecution
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